Menu

Samarbete i norr

Förändringar 2023/2024

Nu händer det spännande saker kopplat till kollektivtrafikens biljett- och betalsystem i Norrland. Skellefteå buss ska tillsammans med Länstrafiken Norrbotten, Luleå Lokaltrafik, Länstrafiken Västerbotten, Din Tur och Länstrafiken Jämtland gemensamt anpassa de nuvarande biljett- och betalsystemen i Norrland till en ny nationell biljettstandard. Målet är ett sömlöst resande mellan länen och att skapa förutsättningar för ett enkelt resande i hela Sverige, nya möjligheter helt enkelt! 

Det här innebär också att vi gör en del förändringar och förbättringar under 2023/2024. Nedan listar vi alla nyheter som har med detta att göra.
26 April 2023
Reskassan upphör - steg för steg 

I och med att alla de fyra nordligaste länen anpassar sina biljett- och betalsystem till en ny standard så upphör Reskassan. Det här gör vi gemensamt och samtidigt i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland med tillhörande tätortstrafik. För att alla resenärer ska ha god tid på sig att nyttja den Reskassa man har på sitt busskort och för att man verkligen ska kunna nyttja varje krona på kortet så kommer avvecklingen gå till så här:

Steg 1: Från den 2:a maj 2023 sänker vi gränsen för laddning till mellan 1 och 300 kronor. Det här gör vi för att du som kund ska kunna fylla upp till exakt vad en biljett kostar och därmed använda upp precis hela din Reskassa. Töm din Reskassa redan nu och börja använda andra biljetter som passar dig!

Steg 2: Efter lanseringen av nya appen tar vi bort möjligheten att ladda Reskassa.  Det kommer fortfarande vara möjligt att använda Reskassa till att köpa bussbiljetter om man har pengar kvar på sitt busskort.

Steg 3: Från den 1 april 2024 går det inte längre att betala med Reskassan.

 

För den som idag använder Reskassa så rekommenderar Skellefteå buss i stället:
Enkelbiljett i app om du reser mycket sällan
Rabattkortsresor om du reser ibland
30-dagars periodkort om du reser ofta

Bra att veta: Om du laddar ditt busskort via vår webbshop med Rabattkortsresor (6 eller 10 resor) så blir varje bussresa 6 kronor billigare än om du hade betalat med Reskassa! (gäller vuxenbiljett)

 

Frågor & svar angående Reskassa

Mer information om det uppgraderade biljett- och betalsystemet hittar du på www.skebuss.se/forandringar/

 

21 March 2023
Biljettjustering 1 april

Det här berör endast biljetter som säljs från regiontrafik och vidare till Ursviken eller Skelleftehamn eller vice versa. Inga andra biljetter berörs.

I och med att vi 2023/2024 inför ett uppdaterat biljett- och betalsystem så behöver vi renodla Skellefteå Lokaltrafiks och Länstrafikens taxa. Det här blir den slutgiltiga förändringen som gör Skellefteå Lokaltrafik till en zon i alla avseenden.

Från den 1 april gäller:

Region-rabattkortsbiljetter och Region-periodkort:
Kommer endast säljas till/från Skellefteå Busstation (Centrum). Sträckan i lokaltrafiken från Centrum/Stationsgatan till Ursviken eller Skelleftehamn kommer ingå i den ”fria övergången”. Det blir alltså billigare för dessa resenärer!

Enkelbiljetter och Reskassa:
Länstrafiken kommer att sälja enkelbiljetter från en ort i regionen till Skellefteå busstation och sen behöver resenären köpa en ny enkelbiljett i lokaltrafiken för att åka vidare i Skellefteå Lokaltrafik. Ingen fri övergång på enkelbiljetterna alltså – precis som det är nu. Det blir aningens krångligare och lite dyrare för resenären som ska till Ursviken eller Skelleftehamn, i övrigt ingen skillnad. Men när den nya appen kommer igång så kan resenären köpa biljett hela vägen.

Vi rekommenderar givetvis att ni köper ett rabatt- eller periodkort. Billigast och enklast!

Varmt välkomna i våra bussar!

Frågor och svar för resenärer (fylls på allt eftersom)>>

 

5 March 2023
Ändrade biljettvillkor, Skellefteå Lokaltrafik

13 mars ändrar vi våra biljetters aktiverings- och giltighetstider. Vi ändrar även så att Rabattkortbiljetterna endast går ladda med 6 eller 10 resor. Det här gör vi för att underlätta övergången till det uppgraderade biljett- och betalsystemet. Vi får nu samma regler som Länstrafiken har vilket underlättar för resenärer.

  • Aktiveringstiden är den tid du har på dig från att du köpt en biljett till dess att du måste göra din första resa på biljetten.
  • Giltighetstiden är den tid du har på dig att resa upp dina biljetter från att första resan är gjord.

Aktiverings/giltighetstider från 13 mars 2023:

Enkelbiljett (köpt på Reseinfo): Aktiveringstid: 6 månader. Giltighetstid: 1 resa
Rabattkort: Aktiveringstid: 30 dagar.  Giltighetstid: 90 dagar
Periodkort: Aktiveringstid: 30 dagar. Giltighetstid: 30 dagar
Flex 10/30: Aktiveringstid: 30 dagar. Giltighetstid: 30 dagar
Besökskort: Aktiveringstid: 7 dagar. Giltighetstid: 24 eller 72 timmar

I samband med ändring av aktiverings- och giltighetstider kommer resenärer inte längre kunna fylla på valfritt antal Rabattkortsresor. Från 13 mars 2023 kan du fylla på 6 eller 10 resor.

Frågor och svar.

På vår hemsida kan du läsa mer om det uppgraderade biljett- och betalsystemet.

16 January 2023
Ny app och utökat biljettsamarbete

Nu händer det spännande saker kopplat till kollektivtrafikens biljett- och betalsystem i Norrland. Skellefteå buss ska tillsammans med Länstrafiken Norrbotten, Luleå Lokaltrafik, Länstrafiken Västerbotten, Din Tur och Länstrafiken Jämtland gemensamt anpassa de nuvarande biljett- och betalsystemen i Norrland till en ny nationell biljettstandard. Målet är ett sömlöst resande mellan länen och att skapa förutsättningar för ett enkelt resande i hela Sverige. Nya möjligheter i framtiden.

Vad innebär detta?

Det utökade biljettsamarbetet sker i etapper. Det innebär att vi allt eftersom kommer uppgradera, byta ut eller lägga till följande försäljningskanaler:

• Ny app
• Mina sidor
• Nya resekort/busskort
• Företagsportal/Företagskonto
• Skolkortsportal

Mer information om varje del samt tidpunkter för lansering kommer att publiceras på vår hemsida längre fram.

Först ut är den nya reseappen som ska lanseras under 2023 – det här ser vi verkligen fram emot! Appen kommer vara enkel att använda och innehåller bra funktioner som underlättar för resenären. Vissa funktioner i appen kommer lanseras allt eftersom.

Exempel på funktioner i den nya appen:
• Sök resa och köp biljett
• Spara favoritresa och få information om eventuella förändringar
• Ge bort biljetter till andra
• Låna ut biljetter till andra
• Betala med Swish, betalkort eller Klarna
• Få kvitto för biljetten på mejl
• Hitta närmsta hållplats
• Realtidsinformation (se bussens beräknade ankomst- och avgångstid)
• Se var bussen befinner sig på en karta
• Trafikinformation och trafikstörningar
• Påminnelse när bussen kommer och när du ska kliva av
• Mörkt och ljust tema
• Förbättrad resesökning mellan Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland.

Den nya appen kommer vara tillgänglighetsanpassad enligt WCAG.

WCAG – standard för tillgänglighet

Framöver kommer vi att behöva byta ut de nuvarande busskorten. För att slippa byta busskort är vårt tips att du börjar använda vår nya app när den lanseras.
Du som inte har möjlighet att använda den nya appen kommer att ha gott om tid på dig att använda dina köpta resor och byta busskort.

Behöver jag som resenär göra någonting redan nu?

- Nej, just nu kan du sitta lugnt på bussen. Vi informerar dig när den nya appen lanseras och det sker förändringar i biljett- och betalsystemet.

crossmenu