Samarbete i norr

Förändringar 2023/2024

Nu händer det spännande saker kopplat till kollektivtrafikens biljett- och betalsystem i Norrland. Skellefteå buss ska tillsammans med Länstrafiken Norrbotten, Luleå Lokaltrafik, Länstrafiken Västerbotten, Din Tur och Länstrafiken Jämtland gemensamt anpassa de nuvarande biljett- och betalsystemen i Norrland till en ny nationell biljettstandard. Målet är ett sömlöst resande mellan länen och att skapa förutsättningar för ett enkelt resande i hela Sverige, nya möjligheter helt enkelt! 

Det här innebär också att vi gör en del förändringar och förbättringar under 2023/2024. Nedan listar vi alla nyheter som har med detta att göra.
21 March 2023
Biljettjustering 1 april

Det här berör endast biljetter som säljs från regiontrafik och vidare till Ursviken eller Skelleftehamn eller vice versa. Inga andra biljetter berörs.

I och med att vi 2023/2024 inför ett uppdaterat biljett- och betalsystem så behöver vi renodla Skellefteå Lokaltrafiks och Länstrafikens taxa. Det här blir den slutgiltiga förändringen som gör Skellefteå Lokaltrafik till en zon i alla avseenden.

Från den 1 april gäller:

Region-rabattkortsbiljetter och Region-periodkort:
Kommer endast säljas till/från Skellefteå Busstation (Centrum). Sträckan i lokaltrafiken från Centrum/Stationsgatan till Ursviken eller Skelleftehamn kommer ingå i den ”fria övergången”. Det blir alltså billigare för dessa resenärer!

Enkelbiljetter och Reskassa:
Länstrafiken kommer att sälja enkelbiljetter från en ort i regionen till Skellefteå busstation och sen behöver resenären köpa en ny enkelbiljett i lokaltrafiken för att åka vidare i Skellefteå Lokaltrafik. Ingen fri övergång på enkelbiljetterna alltså – precis som det är nu. Det blir aningens krångligare och lite dyrare för resenären som ska till Ursviken eller Skelleftehamn, i övrigt ingen skillnad. Men när den nya appen kommer igång så kan resenären köpa biljett hela vägen.

Vi rekommenderar givetvis att ni köper ett rabatt- eller periodkort. Billigast och enklast!

Varmt välkomna i våra bussar!

Frågor och svar för resenärer (fylls på allt eftersom)>>

 

5 March 2023
Ändrade biljettvillkor, Skellefteå Lokaltrafik

13 mars ändrar vi våra biljetters aktiverings- och giltighetstider. Vi ändrar även så att Rabattkortbiljetterna endast går ladda med 6 eller 10 resor. Det här gör vi för att underlätta övergången till det uppgraderade biljett- och betalsystemet. Vi får nu samma regler som Länstrafiken har vilket underlättar för resenärer.

  • Aktiveringstiden är den tid du har på dig från att du köpt en biljett till dess att du måste göra din första resa på biljetten.
  • Giltighetstiden är den tid du har på dig att resa upp dina biljetter från att första resan är gjord.

Aktiverings/giltighetstider från 13 mars 2023:

Enkelbiljett (köpt på Reseinfo): Aktiveringstid: 6 månader. Giltighetstid: 1 resa
Rabattkort: Aktiveringstid: 30 dagar.  Giltighetstid: 90 dagar
Periodkort: Aktiveringstid: 30 dagar. Giltighetstid: 30 dagar
Flex 10/30: Aktiveringstid: 30 dagar. Giltighetstid: 30 dagar
Besökskort: Aktiveringstid: 7 dagar. Giltighetstid: 24 eller 72 timmar

I samband med ändring av aktiverings- och giltighetstider kommer resenärer inte längre kunna fylla på valfritt antal Rabattkortsresor. Från 13 mars 2023 kan du fylla på 6 eller 10 resor.

Frågor och svar.

På vår hemsida kan du läsa mer om det uppgraderade biljett- och betalsystemet.

crossmenu