Nedan gäller både regiontrafik och Skellefteå Lokaltrafik

2021 01 04
Resenärer rekommenderas att använda munskydd

Det är resenärens ansvar att införskaffa munskydd inför sin nödvändiga resa från den 7 januari 2021. Länstrafiken planerar dock enligt rekommendation att i samverkan med Kollektivtrafikmyndigheten vid Region Västerbotten erbjuda resenärer ett munskydd mot uppvisande av giltig biljett. Munskydden är till för de som inte haft möjlighet att ordna ett eget och antalet är begränsat.

Utlämnandet av munskydd kommer att ske på bemannade busstationer och reseinfokontor under ordinarie öppettider så snart vi fått munskydden på plats. Vi kommer inte att tillhandahålla munskydd ombord på bussarna och vi kommer inte heller ha möjlighet att kontrollera munskyddsanvändandet. Ansvaret att följa rekommendationen från Folkhälsomyndigheten ligger på resenären. Förarna innefattas inte av rekommendationen att bära munskydd.

  • Instruktioner om hur du använder munskyddet som rekommenderas (extern länk) 
  • Gäller från den 7 januari 2021 på vardagar mellan kl 7-9 och 16-18
  • Gäller födda 2004 och tidigare (från gymnasieålder och äldre)
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar ett engångsmunskydd CE-märkt klass 1 eller 2
  • Resenären ansvarar själv för att ta med munskydd och att ha det på innan ombordstigning, under resan samt vid avstigning tills man lämnat hållplats eller station.

2020 12 30
Ny rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten har gått ut med en ny rekommendation om att från den 7 januari 2021 införa munskydd i kollektivtrafiken. Fortfarande gäller de vanliga rekommendationerna om att bara resa med kollektivtrafiken om du inte har något annat val. Rekommendationen om munskydd gäller för alla födda 2004 och tidigare och på vardagar mellan klockan 7-9 och 16-18.  Resenären ansvarar själv för att ta med munskydd och att ha det på innan ombordstigning, under resan samt vid avstigning tills man lämnat hållplats eller perrongområde. Rekommendationen är engångsmunskydd CE-märkt klass 1 eller 2.

Det är resenärens personliga ansvar att införskaffa ett munskydd men Länstrafiken kommer enligt rekommendation att i samverkan med Region Västerbotten tillhandahålla munskydd på ett begränsat antal platser i Västerbotten från den 7 januari 2021. Antalet munskydd är begränsat och munskyddet är till för de som inte haft möjlighet att ordna själv. Vi kommer att dela ut ett munskydd per resenär och tillfälle mot uppvisande av giltig biljett. Inga munskydd kommer att delas ut ombord på bussarna i Västerbotten.